Gyógyító zöldségeink, gyógyító gyümölcseink
Brigitta 2005.11.03. 18:03
Ha érdekel, mennyi egészség és gyógyhatás rejlik kis hazánkban fellelhető zöldségekben és gyümölcsökben, akkor ide feltétlenül kukkants be!
A csemegekukorica fontos élelmirost-forrásunk: 8,8g rost rejlik 100 g tisztított kukoricában. Alapját képezheti az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, a rostgazdag étrendnek. Javasolt székrekedés rendezéséhez, ill. vastagbéldaganatok megelőzésére. A kukorica ritkán vált ki allergiát. Ha rostszegény étrendre vagyunk fogva, akkor lehetőleg ne fogyasszuk! Magas szénhidrát- és zsírtartalmának köszönhetően a legnagyobb energiatartalmú zöldségnövény. Érdemes megemlíteni a benne rejlő karotint, E-vitamint, niacint, riboflavint, C-vitamint. Fontos K, Mg, P hordozó.
A szilva az idegrendszerre és az agy működésére jótékony hatású. Kiváló székletszabályozó, enyhe hashajtó. Magas savtartalma miatt csak érett állapotban ajánlatos fogyasztani. Az aszalt szilva a legjobb hashajtó. Este áztassunk be néhány szem szilvát, és reggel, éhgyomorra együk meg a levével együtt. Levében nagyon sok az A-vitamin, valamint az ásványi anyagok közül a réz és a vas. Egy liter vízben áztatott 15 szem aszalt szilvából fél-háromnegyed liternyi ivólé nyerhető a higításnak megfelelően. Fogyasztása súlyfelesleg, vérszegénység, székrekedés esetén javallott. Kalóriatartalma fele a kenyérének.
|